Wednesday, March 28, 2012

LAPORAN BENGKEL KECEMERLANGAN PEPERIKSAAN PELAJAR BARU JAN 2012

Disediakan oleh Siti Norjalilah

Tarikh : 17 Mac 2012 (Sabtu)
Masa : 8.30pagi – 1.30petang
Tempat : PP Greenhill, Persiaran Greenhill, Ipoh.
Fasilitator : Pengarah OUM Perak, Dr. Richard Ng & Pn.Umaimah Mohd IdrisSeperti mana semester-semester yang lepas, Bengkel Kecemerlangan Peperiksaan bagi membantu pelajar baru OUM berjinak dengan format peperiksaan untuk Semester Januari 2012 telah diadakan pada 17 Mac 2012.Bengkel ini anjuran OUM Perak telah mendapat sambutan menggalakkan apabila seramai 68 orang pelajar OUM telah berdaftar dan hadir mengikuti bengkel ini. Kebanyakan pelajar terdiri daripada pelajar semester pertama ambilan Januari 2012. Ianya dijalankan secara intensif (separuh hari)Bengkel ini telah diadakan dalam dua sesi iaitu sesi pagi (8.30pg hingga 11.30pg) untuk subjek OUMH1103 dan sesi petang (11.30pg hingga 1.30ptg). Seramai 68 orang pelajar baru OUM Perak yang jauh dan dekat telah hadir bagi mengikuti bengkel ini.

Bengkel OUMH 1103 iaitu subjek Learning Skills for Open and Distance Learners telah dikendalikan oleh Dr Richard Ng, Pengarah OUM Perak. Beliau telah mengajar subjek ini sejak tahun 2004 lagi dan terlibat dengan pembangunan bank soalan serta merupakan salah seorang pemeriksa kertas untuk subjek ini.

Dalam bengkel ini, pelajar telah didedahkan dengan topik-topik serta perkara yang perlu diberi fokus semasa peperiksaan yang bakal diadakan pada 14 April 2012 jam 3.30ptg (OUMH1303) dan 22 April 2012 jam 3.30ptg (OUMH1103). Sesi ini juga bertindak sebagai sesi ulangkaji bagi membantu pelajar mengingati apa yang telah dipelajari semasa sesi tutorial.

Pelajar telah didedahkan dengan soalan-soalan peperiksaan semester lepas dan contoh jawapan juga telah disediakan bagi memudahkan pelajar memahami teknik menjawab soalan semasa peperiksaan nanti.Bagi sesi kedua pula, Pn. Umaimah Mohd Idris, iaitu salah seorang senior tutor yang cukup berpengalaman dalam subjek OUMH 1303 iaitu English for Oral Communication, telah dipertanggungjawabkan untuk membimbing pelajar. Beliau telah berkhidmat dengan OUM sejak tahun 2005 lagi.

Bengkel ini telah banyak membantu pelajar OUM terutama pelajar baru bagi menghadapi peperiksaan dengan penuh yakin. Pihak OUM Perak amat prihatin dengan keperluan pelajar dan sentiasa berikhtiar untuk mengelolakan bengkel seperti ini pada setiap semester. Hasil kaji selidik menunjukkan bahawa pelajar yany mengiukti bengkel mempunyai peratusan kelulusan yang tinggi berbanding dengan pelajar yang tidak hadir.

No comments: