Wednesday, October 3, 2012

Laporan Sesi Taklimat dan Bengkel Kemahiran Belajar Pelajar Baru OUM Perak Ambilan Sept 2012

Nyanyian Lagu NegaraKu


Ucapan Aluan YBhg Tan Sri Presiden, YBhg Tan Sri Anuwar Ali

Pada Sabtu lepas telah diadakan sesi taklimat untuk pelajar baru OUM Perak bagi ambilan Semester September 2012.

Sesi Taklimat Oleh Pengarah OUM Perak, Dr. Richard Ng


Pelajar memberi tumpuan pada taklimat

Lebih dari 100 orang pelajar baru yang telah ditawarkan untuk belajar di OUM Perak telah hadir sejak jam 8pg untuk mendengar taklimat mengenai peraturan belajar di Open University Malaysia. Taklimat telah disampaikan oleh Pengarahnya Dr. Richard Ng.

Pengarah OUM Perak mengajar pelajar cara mengakses MyVLE

Seperti biasa sebelum sesi taklimat dijalankan Presiden dan Naib Canselor OUM, YBhg Prof. Emeritus Tan Sri Datuk Dr. Anuwar Ali melalui rakaman video mengucapkan syabas kepada para pelajar kerana mereka sekarang bergelar mahasiswa dan mahasiswi. Beliau berharap segala impian pelajar tercapai melalui OUM.

Sebahagian dari pelajar baru yang hadirBacaan Ikrar Pelajar Baru

Bacaan Ikrar Pelajar Baru

Bacaan Ikrar Pelajar Baru

Sesi taklimat kemudiannya disambung dengan Bengkel Kemahiran Belajar. Dalam bengkel ini pelajar telah ditunjukkan cara menggunakan sistem Learning Management System atau MyVLE iaitu portal pendidikan OUM yang dapat membantu pelajar mengharungi pembelajaran mereka sepanjang pembelajaran mereka di OUM. Sesi MyVLE ini telah dikendalikan sendiri oleh Pengarah OUM Perak yang juga merupakan salah seorang tutor yang akan mengajar pelajar-pelajar baru ini.

Matron Foong, graduan OUM Perak sedang mengongsi pengalaman belajar di OUM

Puan Jamuna, graduan OUM Perak turut dijemput mengongsi pengalaman belajar di OUM

Dua orang graduan OUM Perak iaitu Matron Foong dan Puan Jamuna telah dijemput untuk mengongsikan pengelaman belajar mereka di OUM Perak sehingga menjadi graduan berjaya.

Bengkel kemudian diteruskan dengan Kaedah Pembelajaran di OUM serta penyediaan diri dalam suasana pembelajaran secara jarak jauh dan terbuka. Pelajar juga telah diajar cara mengurus masa serta segala cabaran yang bakal diharungi dalam keadaan kekangan kerja dan keluarga. Bengkel ini juga mengajar pelajar cara untuk memotivasikan diri serta menjinakkan diri dengan kaedah pembelajaran berbentuk adunan atau 'blended learning' yang digunapakai di OUM.


Dalam sesi terakhir, pelajar juga telah diajar cara mengakses perpustakaan digital bagi membantu mereka menyediakan tugasan mereka.

Sesi taklimat dan bengkel ini yang bermula jam 8.30pg tamat pada jam 4.00ptg. Sebelum sesi ini tamat pelajar telah diungatkan akan perkara berikut:

1. Tarikh tutorial pertama: 6 Oktober 2012 bertempat di PP Perak, Jln Lim Bo Seng, Ipoh, Perak mulai jam 12.30tgh hingga 7.00ptg.

2. Jadual waktu masing-masing boleh dilihat melalui MyVLE pelajar.

3. Tarikh Bengkel Penyediaan Tugasan: 13 Oktober 2012 bertempata di PP Greenhill bermula jam 8.30pg hingga 1.30tgh

Sebarang kemusykilan dan pertanyaan, sila hubungi Pentadbirnya En. Nizam Tel: 05-2546006 atau Puan Murni Tel: 05-2490920

No comments: