Tuesday, April 5, 2011

Perlancaran Tabung Mangsa Bencana Tsunami dan Gempabumi Jepun @ OUM Perak


Pada Sabtu lepas 2 April 2011, tabung mangsa bencana tsunami dan gempabumi Jepun telah dilancarkan di OUM Perak oleh Pengarah OUM Perak, Dr. Richard Ng.

Tabung ini bertujuan untuk mengutip derma bagi membantu rakyat Jepun yang ditimpa bencana tsunami dan gempabumi di Jepun pada 11 Mac 2011. Gempabumi berukuran 9.0 pada skala Richter telah dianggarkan mengorbankan kira-kira 23,000 orang.

Klip Video Tsunami Jepun:Kelihatan rumah-rumah yang telah dihanyutkan tsunami di bandar NatoriTurut dihanyutkan adalah kenderaan di persisiran pantai Kamaishi

Ramai yang kehilangan tempat tinggal dan kerja akibat bencana tersebut. Mereka juga sedang mengalami satu lagi krisis kebocoran bahan radioktif dari Stesen Janakuasa Nuklear Fukushima.

Perlancaran Tabung Derma Mangsa Tsunami dan Gempabumi Jepun oleh Pengarah OUM Perak

Semasa perlancaran tabung tersebut, Pengarah OUM Perak mengingatkan para pelajar sekalian supaya menunjukkan sikap keprihatinan kita bagi membantu sesama manusia pada ketika yang amat memerlukan. Beliau menyeru semua pelajar OUM Perak untuk menghulurkan sebarang bantuan yang mampu bagi meringankan beban mangsa tsunami dan gempabumi.Kesan tsunami di pelabuhan Miyagi

Wang yang dipungut akan dihantar ke OUM Pusat bagi proses penghantaran ke Jepun.

No comments: